DETALJI OBELEŽAVANJA GODIŠNJICE TRAGEDIJE U RIBNIKARU: Prvo minut ćutanja kod škole, pa mediji prekidaju program
OŠ Vladislav Ribnikar, Foto: Nemanja Nikolić

godinu dana od strašne tragedije

DETALJI OBELEŽAVANJA GODIŠNJICE TRAGEDIJE U RIBNIKARU: Prvo minut ćutanja kod škole, pa mediji prekidaju program

Objavljeni detalji obeležavanja prve godišnjice tragedije u „Ribnikaru“

Objavljeno: 11:40h

Multidisciplinarni tim koji je zadužen sa uspostavljanje Memorijalnog centra u školi "Vladislav Ribnikar" saopštio je detalje obeležavanje prve godišnjice masovne punjave u kojoj je živote izgubilo devet učenika i radnik obezbeđenja ove škole. Sećamo se i ubijenih u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

U petak, 3. maja 2024. godine, u Beogradu, programom pod nazivom „Buđenje“, obeležiće se prva godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Komemorativni dan označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije. Čine ga prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, Forum koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa poverenja i povezanosti među građanima Srbije.

Mesto tragedije u Ribnikaru
Mesto tragedije u Ribnikarufoto: Nemanja Nikolić

Mediji će prekinuti program

Program će se odvijati po sledećem rasporedu:

U 8.40, u ulici Kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost i empatiju.

U 8.41, 3. maja 2024. godine, mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja, kao i 4. maja 2024, u 22.32, kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

U periodu od 09.00 do 19.00, u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Od 09.00 do 19.00 na za ovu priliku postavljenim ekranima u Tašmajdanskom parku biće prikazivan video-kolaž sećanja na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.

Mesto tragedije
Mesto tragedijefoto: Stefan Stojanović

Kraj programa na Tašu

U 20.00 će u Tašmajdanskom parku početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Program komemoracije nastao je u saradnji užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023. u Beogradu i porodica žrtava, a uz podršku predstavnika Vlade Republike Srbije i Grada Beograda koji su objedinjeni u Radnoj grupi za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Prostorno-likovna instalacija u ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra. Građani će moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u knjige sećanja.

Ko je učestvovao u osmišljavanju programa

Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu zahvaljuje mnogobrojnim umetnicima i profesionalnim radnicima koji posvećeno učestvuju u realizaciji programa obeležavanja prve godišnjice:

Autorima prostorno-likovne instalacije, dizajnerima Vesni Pejović, Bratislavu Milenkoviću i Isidori Nikolić, ilustratoru i dizajneru Jakši Lakićeviću, autorima i autorkama ilustracija: Aleksi Jovanoviću, Ani Grigorijev, Ani Milojković, Ani Petrović, Andrijani Riko, Bobu Živkoviću, Bojani Stojanović, Biljani Mihajlović, Bojani Lukić, Borisu Kuzmanoviću, Darku Grkiniću, Dragani Radanović, Dunji Branovački, Dušanu Pavliću, Jeleni Vitorović, Jeleni Vučić, Marici Kicušić, Mariji Miladinović, Mileni Kaluđerović, Mileni Stanković, Mladenu Anđelkoviću, Nadi Serafimović, Jasmini Trifunović, Maji Veselinović, Maši Pavlović, Jani Adamović, Mariji Popović, Tihomiru Čelanoviću i Tijani Knežević.

Mesto tragedije
Mesto tragedijefoto: Nenad Kostić

Takođe i autorima video-kolaža, animatoru Daliboru Rajningeru, montažerki Aleksandri Milovanović i dizajnerki Jeleni Sanader, rediteljki Ani Konstantinović, autorima završnog muzičko-scenskog programa, reditelju Borisu Liješeviću, kompozitoru i dizajneru zvuka Nemanji Mosuroviću, Ani Konjović, scenografu Saši Ivanoviću i dizajneru Aleksandru Paniću, kao iškoli glume Snežane i Nenada Nenadovića, producentkinji Ivi Plemić Divjak ,produkcijskom timu: Sanjinu Ćoroviću, Goranu Božoviću, Janku Lačnjevcu, Andreji Koršič, Ivanu Lončareviću, Branki Grković, komunikološkinji Moniki Husar, lektorki Violeti Babić, menadžeru štamparske proizvodnje Uglješi Gvozdenu, kompanijama Digital Printing Center, Dobo, S.G.Z.R. Knežević Rea Light 2020, Kako.Ko design studio, Stellar Print Solutions, radnicima gradskih službi JKP Zelenilo Beograd i JP Putevi Beograda.

Članovi užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu su: prof. dr Aleksandar Baucal, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Bratislav Tošković, arhitekta, prof. dr Dubravka Stojanović, redovna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, Jasminka Petrović, književnica i edukatorka, Jasmina Nikolić, direktorka Viktimološkog društva Srbije, dr Olga Manojlović Pintar, viša naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije, prof. dr Sanja Ćopić, predsednica UO Viktimološkog društva Srbije, dr Slavica Ševkušić, viši naučni saradnik Instituta za pedagoška istraživanja, Ognjen Božović, advokat.

U OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, 3. maja 2023. ubijeni su: Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i Dragan Vlahović (53). Ranjeno je 6 osoba.

U Duboni i Malom Orašju, 4. maja 2023. ubijeni su: Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25). Ranjeno je 12 osoba.

Bonus video:

00:47

KAKVU PRESUDU MOŽEMO OČEKIVATI ZA MASAKR U RIBNIKARU? Stručnjaci odgonetnuli pravna pitanja: Roditelji spremaju kolektivnu tužbu!

(Espreso / Nova / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.